Vajinoplasti Nedir?

Vajina nasıl bir organdır
Vajina nasıl bir organdır
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkemizde dahil olmak üzere bütün dünya genelinde, özellikle 2000’li yılların başlarından itibaren yapılan genital estetik operasyonlar hızlı bir artış trendine girmiştir. Genital estetik ameliyatlar içerisinde en çok yapılanlar vajinoplasti (vajina daraltma) ve labioplasti (iç dudak estetiği) operasyonlarıdır.

Ülkemizde dahil olmak üzere bütün dünya genelinde, özellikle 2000’li yılların başlarından itibaren yapılan genital estetik operasyonlar hızlı bir artış trendine girmiştir. Genital estetik ameliyatlar içerisinde en çok yapılanlar vajinoplasti (vajina daraltma) ve labioplasti (iç dudak estetiği) operasyonlarıdır. Çoğu zaman birden çok estetik ameliyatın uygulandığı kombine genital estetik yaklaşımlar ile en ideal görüntü sağlanabilmektedir.

ISAGSS (Uluslararası Estetik Genital Cerrahi ve Seksoloji Derneği) Başkanı Op. Dr. Süleyman Eserdağ tarafından verilen bilgilere göre genital estetik talebindeki artış, modern çağda bilgiye ulaşımın kolaylığı ve kadınlardaki farkındalığının artışı ile hız kazanmıştır. Kadınların cinselliği yaşama özgürlüğü, cinsellikten daha çok zevk alma istekleri ve eşlerden de bu konuda gelen geri bildirimler estetik arayışının ana sebepleridir.

Vajinoplasti cerrahi olarak vajinanın daraltılması ameliyatıdır. Günümüzde estetik kaygıların ön plana çıkması ile en iyiye ulaşma çabası artmıştır. Vajinoplasti operasyonu için bu konuda tecrübe edinmiş, özel ilgi alanı haline getirmiş bir jinekolog hekime başvurmak önemlidir. Zira vajinoplasti ameliyatının hasta tatminini sağlayan pek çok ince püf noktaları vardır. Ancak, vajinoplastiye geçmeden önce vajina anatomisini bilmekte fayda olacaktır.

Vajina nasıl bir organdır?

Vajina halk dilinde ‘hazne’ olarak bilinen, cinsel ilişkiye girilen, adet görülen ve doğumun gerçekleştiği kanal şeklindeki organdır. Tüp şeklinde, 8-9 cm uzunluğunda, esneme ve genişleme kabiliyeti olan bir organdır. Duvarlarında genişlemesini sağlayan ‘ruga’ adı verilen cilt kıvrımları vardır. Bu rugalar sayesinde vajina cinsel ilişki esnasında ve doğumda enine ve boyuna genişlemektedir. Vajina esnekliğini sağlayan bağ dokusu genetik özellikler taşır. Belli durumlara bağlı olarak vajina genişlemekte ve bu genişleme tedavi edilmediği müddetçe kalıcı olmaktadır. 

Vajina neden genişler?

Vajina sıklıkta yaşanılan gebelik ve normal doğumlara bağlı olarak genişler. Özellikle zor ve müdahaleli doğum sonrası hasar gören vajinal doku tamamen iyileşemez. İlerleyen yaş ile de birlikte fonksiyonel ve fiziksel sorunları da beraberinde getirebilir. Ancak normal doğum yapmayan, hatta hiç gebe kalmayanlarda dahi vajina genişleyebilir. Kalıtımsal bağ doku zayıflığı ile kadınlar ileri yaş döneminde, özellikle menopoz ile azalan östrojen hormonu etkisinde vajinal genişleme sorunu yaşayabilirler. Diğer taraftan sık cinsel ilişki, kürtaj gibi çok sayıda jinekolojik müdahaleler ve kötü beslenme alışkanlığı da vajinal genişleme yapabilir.

Vajina genişliği nasıl hissedilir?

Cinsel ilişki sırasında vajinanın penisi tam kavrayamaması, hissetmeme, konsantrasyonu bozan garip seslerin çıkması, karşılıklı olarak zevk alamama ve orgazma ulaşamama en başlıca belirtilerdir. Günlük yaşantıda ise vajinal gaz şikâyeti, idrar ve gaita kontrol zorlukları, ele gelen vajinal dolgunluk ve kitle şikayetleri de en sık başvuru sebebidir. Bazı hastalarda ise dile getirilen bir şikâyet yokken rutin jinekolojik muayenede vajinal genişleme ve sarkmalar tespit edilebilir.

Her normal doğum sonrası vajinal kanal genişler mi?

Evet. Vajinal doğum sonrası genişlemeler kalıcıdır. Zorlu doğumlarda genişleme miktarı daha da fazladır.

Vajinoplasti nedir?

Vajinoplasti; vajina dokularının gevşemesi, esnekliğinin azalması, genişlemesi şikâyetleri olan kadınlara vajinanın yeniden sıkılaştırılması, daraltılması, toparlanması için yapılan estetik ve işlevsel amaçlı bir genital estetik operasyondur.

Vajina daraltma ameliyatı en sık neden yapılır?

Vajina daraltma ameliyatı (vajinoplasti) en sık olarak kadın ve erkek eşte cinsel hazzın arttırılması amacıyla yapılmaktadır. Kadınlarda orgazm fonksiyonunda kolaylaştırıcı da olabilmektedir.

Vajinoplastiyi kim yapar?

Vajinoplasti aslında jinekolojik ameliyatlar içerisinde ‘Kolporafi Posterior’ olarak bilinen vajinanın arka duvarının yeniden yapılandırılmasıdır. ‘Vajinal Rekonstrüksiyon’ ya da ‘Vajina Daraltıcı Operasyon’ olarak da isimlendirilir. Jinekolojik cerrahi eğitimi alan tüm kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılabilir.

Vajinoplasti nasıl yapılır?

Cerrahi teknik olarak vajen arka duvarı boyunca üçgen şeklinde doku çıkartılması ve enine dikişler ile kapatılarak dar bir kanal oluşturulması ile yapılmaktadır. Anestezi tercihi hastaya göre değişmekle beraber genel, bölgesel ya da spinal anestezi uygulanabilir. Ameliyat sınırlarına yapılan lokal anestezik enjeksiyonlar ameliyat sonrası dönemde ağrıyı en aza indirecektir.

Vajinoplastide vajina ne kadar daraltılır?

Vajinoplasti ameliyatları konusunda yeterince deneyimli hekimler tarafından ve yeterli düzeyde ekipman olduğunda vajinanın tamamı, yani 6 cm ile 8 cm arası daraltılabilmektedir. 

Vajinoplastinin riskleri nelerdir?

Vajinoplasti deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında çok düşük başarısızlık ve komplikasyon oranlarını risklerini içerir. Tüm ameliyatlarda olabilen kanama ve enfeksiyon görülebilir. Operasyon sırasında nadiren rektum (barsak) yaralanmaları da ortaya çıkabilmektedir. Vajinoplastide yaşanabilecek en büyük sorunlardan birisi de vajinanın fazlaca daraltılması ve sonrasında yaşanan cinsel ilişkide ağrı problemidir. Bu hastalarda vajina genişletme gerekebilir. 

Vajinoplastinin tam yapılmaması sonucu ise vajinal genişlik şikâyeti yine aynı şekilde devam edebilir. Bundan dolayı yeniden daraltma operasyonu da gerekebilir. Bu nedenle ilk ameliyatı yapan hekimin tecrübesi önemlidir.

Vajinoplasti sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Vajinoplasti ameliyatı sonrası aynı gün taburcu olabilir, 3 gün sonra işe gidebilirsiniz. Tabi ki ameliyat sonrası öz bakım, pansumanlar ve ilaç kullanımına da çok dikkat etmek gerekir. İlk günler önerilen buz uygulama ile kanama ve ödem en aza indirilerek, yara iyileşmesinin hızlandırılması amaçlanmaktadır. Ameliyatta kullanılan dikişler kendiliğinden eriyen ipler olup dikiş aldırmak gerekmez. 20 gün içerisinde ortalama eriyen bu dikişlerin tam iyileşmesi için 1 ay boyunca hamam, havuz, deniz, spor, masaj, ağda ve epilasyon önerilmemektedir. Cinsel ilişkinin ise en erken 45 gün sonra denenmesi gerekir. İlk ilişkinin rahat gerçekleşmesi için kayganlaştırıcı kullanılabilir.

Ameliyat kalıcı mıdır?

Evet. Tekrar bir doğum yapılmadığı müddetçe yeniden genişleme olmaz.

Vajinoplasti normal doğuma engel midir?

Vajinoplasti sonrası gebe kalınabilir, kürtaj olunabilir, vajinal yolla doğum da yapılabilir. Vajinoplasti hiçbir girişime engel olacak bir ameliyat değildir. Ancak yapılacak vajinal doğum ile yeniden vajinal genişlik oluşur ve ilerleyen zamanda tekrar cerrahi ihtiyacı doğabilir. Bu nedenle vajinoplasti olan hastalara sezaryen doğum önerilmekte ya da doğum süreci bittikten sonra vajinoplasti önerilmektedir.

Perineoplasti nedir?

Perine, vajina ile makat (anüs) arasındaki bölgedir. Perinedeki fazla derinin çıkartılması, doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi, doğuma bağlı hasarların giderilmesi amacıyla anüs-vajen arası bölgenin düzeltilmesine ‘perineoplasti’ denilmektedir. Perine bölgesi özellikle doğumlar ve epizyotomi skarları nedeniyle işlevsel ve estetik yönden kişileri rahatsız edebilir. Bazen doğum yapmamış bayanlarda da fazla deri kırışıklıklarının olması arzu edilmeyen bir görünüme yol açar. Genelde vajinoplasti ile beraber uygulansa da bazen tek başına perineoplasti uygulanabilir.

Doğum izleri de giderilebilir mi?

Epizyotomi, vajinal doğum sırasında perine bölgesine yapılan kesidir. Bu kesinin düzgün onarılmaması, doku iyileşmesinin kötü olması, doğum sonrası buradaki dikişlerde iltihaplanma veya açılma nedeni ile iyileşme sonrasında nedbe dokusu oluşmaktadır. Doğuma bağlı olan vajinal genişlik onarılırken eş zamanlı doğum izleri de düzeltilebilir. Perineoplasti genital estetik operasyonlar içerisinde yüz güldürücü, hasta memnuniyetinin çok yüksek olduğu bir ameliyat tipidir.

Vajinoplasti faydaları nelerdir?

Vajinoplastinin fonksiyonel, estetik ve psikolojik faydaları vardır. Cinsel hayat kalitesi hem kadın hem de erkek eşte artar, haz artar, orgazm fonksiyonu kolaylaşır. Ayrıca vajinal dolgunluk, gaita ve idrar problemleri, vajinal baskı hislerinden kurtulan hastanın günlük hayat kalitesi de artar. Estetik olarak düzelen görünüm ile kişinin kendine olan güveni artar ve eşine karşı olan çekinceleri düzelir. Vajinoplasti, genital estetik ameliyatlar içerisinde sık yapılan, çok yönlü tedavi sağlayarak kadın hayatı üzerine pozitif etkiler bırakan ve annelikten sonra kadınlığa fiziksel anlamda tekrar dönüşü sağlayan ameliyattır.

Ameliyatsız vajina daraltma mümkün mü?

Evet. Son yıllarda giderek yaygınlaşan vajinal lazer, genital radyofrekans ve vajinal HIFU (Fokuslu ultrason) sayesinde ameliyatsız vajina daraltma mümkün hale gelmiştir. Cerrahi olarak vajinoplasti yapılamayacak hastalar, az miktarda genişleme şikâyeti olanlar, orgazm olamama problemi ön planda olanlar ve ileride doğum planlayan hastalar için ilk tercih bu cerrahi dışı yöntemlerdir.

Kaynak: https://www.vajinaestetigi.net/vajina-daraltma

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
Vajinoplasti Nedir?

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İnce Zeka ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

HABER | SON DAKİKA HABER | Burç Yorumları | Teknoloji Haberleri | Gündem Haberleri | Muğla Haberleri | Köyceğiz Haber | Fethiye Haber | Muğla Gazetesi
Follow Us