12 Aylık Bebek Gelişimi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-ko6xphhv’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

12 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğin bu ayın sonunda çocuk mertebesine ulaşmak üzere. Çünkü artık yürümeye ve yavaş yavaş konuşmaya başlayacak. En önemlisi ilk yaşına girecek. Bebeğinin bu dönemine dair ayrıntıları öğrenmen için 12 aylık bebek gelişimi hakkında merak ettiklerini derledik.

12. Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir?

Bebeğin 1 yaşında! Büyüdü, kocaman oldu. Aşağıdaki listede 12 aylık bebek neler yapar sorusuna cevaplar hazırladık. Oku ve bebeğinin hareketleri nasıl gelişti, tavırları nasıl değişti, takip et!

  • Eşyalara tutunarak yürüyebilir.
  • Yatağına ya da koltuklara tırmanarak çıkıp inebilir.
  • Çekmeceleri ya da sepetleri karıştırmaya bayılır ve içindekileri dışarı çıkartmaya bayılır.
  • Örtüleri çeker.
  • Bir bardaktan kendi başına ya da yardımla bir şeyler içebilir.
  • Kendi bulduğu garip bir dili konuşabilir.
  • İşaret olmadan sözlü emirleri anlayıp uyabilir.
  • Top oynar, ona yuvarladığın topu geri sana yuvarlar.
  • Yürümesine rağmen hızlı hareket edebilmek için emeklemeye devam edebilir.
  • Tek elini tuttuğunda adım atar.
  • “Anne”, “Baba” isimlerini bilir. “Anne nerede?” dendiğinde dönüp sana bakar.
  • Anneden ayrıldığında ağlayabilir.
  • Yabancıların kucağına gitmez, ağlar.

Not: Bazı bebekler bu gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebilir. Konu ile ilgili endişen varsa mutlaka doktoruna danışmalısın. Ayrıca prematüre bebekler bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere göre daha geç ulaşırlar.

Bebeğin 1 Yaşında! Kutlamalar Başlasın!

Bebeğinin 1. yaş günü kutlu olsun! Bebeğini kucağına aldığın günden bu zamana kadar 12 aylık bir süreyi geride bıraktın ve hem stresli hem keyifli zamanlar yaşadın. Şimdi sadece bebeğinin yaş gününü değil, bebeğinle paylaştığın bu zamanı kutlamanın da tam sırası!

12 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılır?

  • Bebeğinin büyümesini göz önünde bulundurarak hareket etmelisin. 12 aylık bebek fiziksel gelişimi, artık bebeğine alanlar yaratmanı gerektirir, çünkü artık bebeğin -yavaş ya da hızlı- yürüyebiliyordur.
  • Ayakkabı giymemesi gerektiğini daha önceki aylarda söylemiştik. Yine evdeyken mevsim yazsa çıplak ayak, kışsa çorapla yürütmelisin.
  • Kuralları öğrenmesi çok önemlidir. Hatta öyle ki, 12 aylık bebek nasıl eğitilir diyorsan, bu akla gelecek ilk tavsiyelerden biri olabilir. Bebeğinin bir şeyi yapmasını istemiyorsan net bir şekilde “Hayır” demelisin. Fakat olur olmaz her şeye de “hayır” dememeli sadece gerçekten yapmaması gereken anlarda hayır demelisin. Çünkü çok fazla bu komutu duyduğunda durması gerektiğini anlamayabilir ya da dikkate almayabilir. “Teşekkür ederim” “lütfen gibi kelimeleri de bebeğine öğretmelisin.
  • Gözetimin altında bir şeyler yapmasına izin vermelisin. Kendi kendine bir şeyler yapabilirse kendine güveni artacaktır.
  • Sabretmeyi öğrenmesi için her ağladığında ya da çağırdığında hemen yanına gitmemelisin.

12 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Artık bebeğin 1 yaşında oldu. Bu demek oluyor ki, 12 aylık bebek beslenme programına inek sütü, bal gibi 1 yaşına kadar izin verilmeyen gıdalar eklenebilir. Yeme kuralları ise daha önceki aylar ile aynıdır, fakat bazı değişiklikler vardır. Bu ayda bebeğinin her ısırığı sayılır. Çünkü sınırlı doyma noktası vardır. O nedenle her lokmasının besleyici olmasına dikkat etmelisin.

Bebeğinin sinirli ve huysuz olmasını istemiyorsan, beslenme düzenine uymalı ve öğün atlamamalısın.

Kalorisi az besin değeri yüksek gıdaları tercih etmelisin. Her kalori eşit değildir. Örneğin 100 kalorilik muz ile 100 kalorilik çikolata eşit değildir.

Bebeğinin zayıf olduğunu düşünüyorsan ve 12 aylık bebek nasıl kilo alır diyorsan, hemen söyleyelim, bebeğinin kilo alımı muhtemelen istediğin gibi gerçekleşmeyecektir. Bu dönem bebeğin çok hareketlendiği bir zamandır. Buna ek olarak, önceden de belirttiğimiz gibi bebeğinin artık doyma noktasına daha çabuk ulaşmaktadır. Az yediğini düşünmene gerek yok! Artık sindirim sistemi eskisinden daha etkili bir biçimde çalışıyor ve yediklerini sindirebiliyor. Az yese bile besleyici gıdalar ile etkili biçimde besleyebilirsin. Bu dönemde çok sevdiği yiyecekleri reddedip başka yiyeceklere yönelmesi de mümkün.

On ikinci ayda çatal ve kaşık da kullanabilir. Hatta birilerinin yardımı olmadan kendi başına yemek yemek ister.

12 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

Onbirinci ayla benzerlikler gösteren bu dönemde 12 aylık bebek uyku saatleri 10-12 arasındadır. Fakat gündüz uykusu değişmeye başlar. Çoğu bebekte hala iki ayrı gündüz uykusu ihtiyacı olsa da, bazı bebekler gündüz uykusunu bire indirir. Hatta en önce sabah uykusunu bırakır. Senin bebeğin de tek uykuya geçiyorsa, öğle uykusunu ve gece uykusunu biraz öne çekerek bebeğinin yorgun ve bitkin düşmemesini sağlayabilirsin.

Mutlaka Bilmen Gerekenler

Oyuncak Alırken Dikkat Etmen Gerekenler

Bebeğin 1 yaşına girerken oyuncak anlayışı da değişmek üzere. Artık oyuncak alırken, kutularının üzerindeki yaş sınırlamasına dikkat etmeli ve mutlaka sınırlamaya göre oyuncak satın almalısın. 12 aylık bebek için eğitici oyuncaklar seçmen konusunda bu sınırlamalar işini kolaylaştıracaktır. Çünkü bu sınırlar, hem bebeğinin güvenliğini sağlamak hem de zihinsel kapasitesini arttırmak için konulmuştur.

Onikinci ayda çocuklara en çok önerilen oyuncaklar hayvanlardır. Çünkü bu oyuncaklar uykuya geçişe yardımcı olurlar.

Aşırı “Eşya” Bağımlılığı

Bu dönemde bebeğinin bir ya da birden fazla eşyasına aşırı bağımlı olduğunu gözlemleyebilirsin. Bu eşyalar battaniye, oyuncak ayı, elbise gibi şeyler olabilir ve her gittiği yere götürmek isteyebilir. Bunun nedeni çok yabancı yüz görmüş olması olabilir. Eğer bu durum seni çok rahatsız ediyorsa bebeğine sevdiği ve aşırı bağlandığı eşyanın alternatifini alabilir ve onu da sevmesini sağlayabilirsin. Eğer fazla bağlandığı bir şey olmasını istemiyorsan, bağlandığı eşyayı yavaş yavaş unutturmaya çabalamalısın.

Artan Ayrılık Endişesi

Bu dönemde birçok ebeveynin bebeklerinde yaşadığı artan ayrılık endişesi senin bebeğinde de görülebilir. Önceden bakıcı, anneanne, babaanne ya da diğer yakın akraba ile sakince kalabilen bebeğin son zamanlarda yaygara kopartıyor olabilir. Böyle bir durum, 12 aylık bebek özellikleriarasında görülebilir, çünkü artık bebeğin büyümüştür ve hafızası iyi durumdadır. Ayakkabı ve palto giydiğinde senin uzaklaşacağını anlayabiliyordur ya da “hoşça kal” onun için kısa bir süre de olsa veda cümlesidir. Durum böyle olunca işe gitmek, sinemaya gitmek senin ve eşin için işkenceye dönüşebilir ya da suçluluk hissedip gideceğin yerden vazgeçirebilir. İşte bu en büyük yanlışlardan biridir ve bebeğin tam olarak yapmak istediği şey budur. Anne gitmekten vazgeçtiği takdirde, 12 aylık bebek davranışları da annenin gitmeye her yeltendiği durumda ağlama şeklini alır. Bebeğinin ağlamak yerine, bu duruma alışması için aşağıdaki 5 öneriyi uygulayabilirsin.

  1. Ayrılıklara başlamadan önce kısa denemeler yapabilirsin. Birkaç gün 15 dakikalık aralıklarla yanından ayrılabilirsin. Örneğin markete giderken küçük bir veda yaşayabilir ve geri döneceğini anlatabilir ve öpücüklü bir veda ile geri döndüğünü anlatabilirsin. Bu alışmasını kolaylaştırır.
  2. Eğer bakacak kişi evine geliyorsa sen çıkmadan en az 15 dakika önce evde olmalı. Sen gidiyorsan da bebeğinle en az yine 15 dakika fazladan kalmalısın. Bu süreçte bebeğe bakacak kişi ile bebeğin birlikte bir şey yapması gerekiyor. Oyun oynamak, bebeği yatağa yatırmak, açsa yedirmek gibi… Böylece daha sen oradayken iletişim kurulmuş olur. Eğer reddedip sana yapışıyorsa inan ki, sen de biraz onlarla vakit geçirebilirsin. Sen gittikten sonra ona bakacak kişinin arkadaşlığını kabul edecektir, endişe etme!
  3. Onun bakmadığı bir anda evden çıkma yanlışını yapma! Gideceğini ona anlat ki, sana güven duysun. Çünkü kaçma oyununu oynarsan hem güvenini kaybedersin hem de daha saldırgan olmasına ve sana daha bağımlı davranmasına yol açarsın. Her seferinde gitmeden önce ona gideceğini anlat ve alıştır.
  4. Evden mutlu ayrıl. Ona gülümseyerek ve mutlu bir şekilde ayrılman duygusal olarak ayrılmandan her zaman daha iyidir. Gözü yaşlı bir anne gördüğünde bebeğinin de üzüleceğini aklından çıkarma. Yine de, eğer bebeğin ağlıyorsa da sen yine gülümse ve her şeyi kolayca mutlulukla yapıyormuş gibi yap. Ona bakacak kişiye arkanızdan el sallamasını söyleyerek tatlı bir veda olmasını sağlayabilirsin. Ve Antarktika’ya gitmediğin sürece birkaç saatlik ayrılıkları fazla büyütmemelisin.
  5. Eğer bebeğin sen çıkarken ısrarla ağlıyorsa onu teselli etmelisin. Sakın “artık kocaman oldun ağlama” gibi bir laf etme. Onun yerine “Beni özlediğini biliyorum ben de seni özlüyorum.” gibi tatlı cümleler kurmaya özen gösterebilirsin.

Tüm bu önerilere rağmen bebeğin ısrarla ağlıyor ve sakinleşmiyorsa başka birine ya da başka bir bakıcıya bırakmayı göz önünde bulundurmalısın.

Kendi Başına Beslenmeyi Reddetmek

  • Bebekler kendi başına beslenmeleri gerektiğinde anneden vazgeçmeleri gerektiğini düşünebilir ve bebek kalmak isteyebilirler. Bebeğini bu konuda zorlamanı önermiyoruz.
  • Eğer beslenmek istiyorsa onu sen besleyebilirsin. Tabii yavaş yavaş kendi kendine beslenmeye alıştırmak kaydıyla. Ona kendi kendine yemesi için küçük oyunlar yapabilirsin. Mesela elinin altında ya da ulaşabileceği yerde kaşık, su içme şişesi gibi şeyleri bulundurabilir ve zorlamadan onlara ulaşabileceğini alt mesaj olarak verebilirsin.
  • Ayrıca yemeklerde parmak besin vermek de kendi kendine beslenmenin öncüsüdür, bunu da ihmal etmemelisin.
  • Kendi kendine yediği zamanlarda da onu cesaretlendirip övebilir ve yaptığı işte güven verebilirsin.

Aşı Takvimi

Bebeğinin bu ay aşı takvimi biraz yoğun!

KabakulakKızamıkKızamıkçıkPnomökökSu çiçeği
İlk kezİlk kezİlk kez4. doz1. doz

Bebeğinin aşı takvimi hakkında daha ayrıntılı bilgi için, Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? yazımıza bakabilirsin.
[/av_textblock]

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
12 Aylık Bebek Gelişimi
Giriş Yap

İnce Zeka ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

HABER | SON DAKİKA HABER | Burç Yorumları | Teknoloji Haberleri | Gündem Haberleri | Muğla Haberleri | Köyceğiz Haber | Fethiye Haber | Muğla Gazetesi
Follow Us