Muhasebeci Sözleşmesi Nedir?

Muhasebeci sözleşmesi nedir
PaylaÅŸ

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muhasebeci Sözleşmesi Nedir? Muhasebeci Sözleşmesi Neden Yapılır? Muhasebeci Sözleşmesi Nasıl Yapılır? Muhasebeci Sözleşmesinde Bulunması Gerekenler

Vergi mükellefiyeti bulunan kişi bir muhasebeci ile anlaşma sağlayarak aralarında Muhasebeci Sözleşmesi hazırlamaları gerekir. Muhasebeci Sözleşmesini ilgili Mali Müşavir E-Birlik sistemi üzerinden oluşturması gerekmektedir. Bu durum son yıllarda zorunlu olmuştur. E-Birlik sistemine E-Devlet şifreleri ile giriş yapılabilir.

Bir Mali Müşavir sözleÅŸmesi bulunan müşterisinin beyannamelerini onaylayabilmek için Muhasebecı SözleÅŸmesi hazırladıktan sonra E-Beyanname sistemine kayıt oluÅŸturması gerekir. Fakat yalnızca beyanname onaylayabilmek için hazırlanmazlar. Sonuç olarak iÅŸletmeci ile, yani mükellef ile mali müşavir arasında bir anlaÅŸma gerçekleÅŸtiÄŸi için Muhasebeci SözleÅŸmesi yapmak her ÅŸekilde zorunlu bir durumdur.

Muhasebeci Sözleşmesi Neden Yapılır?

İşletmeler açılış yaptıkları zaman veya muhasebeci değişikliği gerçekleştirecekleri zaman Muhasebeci Sözleşmesi ile bu işlemleri tamamlamak zorundadır. Muhasebeci Sözleşmesi, günümüzdeki her sözleşme gibi iki tarafın belirli şartlara ve kurallara uygun davranması, bu şartların ve kuralların hukuki bir geçerlilik kazanması için yazılı olarak yapılan sözleşmelerdir.

Mali Müşavir tarafından hazırlanması gereken Muhasebeci Sözleşmesine damga vergisi tahakkuk ettirilerek vergi dairesine bu harcın ödemesi gerçekleştirilir. Buradan kaynaklanan damga vergisi, mükellef ile mali müşavir arasındaki anlaşmaya bağlı olarak Muhasebeci Sözleşmesinin taraflarından birine ödetilir.

Muhasebeci Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Muhasebeci SözleÅŸmeleri önceden normal ÅŸekilde kağıt ortamlarında hazırlanarak iÅŸlemlere devam edilebilir durumdaydı. Fakat teknolojinin getirmiÅŸ olduÄŸu yenilikler neticesinde E-Birlik sistemi aracılığı ile mali müşavir odaları hem bu sözleÅŸmeleri görmek ve takibini yapmak, hem de bazı kolaylıklar saÄŸlamak amacı ile zorunlu yapmıştır.

E-Birlik sistemine daha önceden kaydını gerçekleştirmiş olan Mali Müşavir sisteme giriş yaptığı zaman yeni sözleşme butonuna tıklayarak sözleşmenin niceliklerini önceden hazırlanmış bir taslak web paneli üzerinden sisteme işler. Panele girilen bütün bu bilgiler ışığında sistem otomatik olarak bir Muhasebeci Sözleşmesi hazırlayarak PDF formatında muhasebecinin önüne sunmaktadır.

Sunulan bu dijital Muhasebecı SözleÅŸmesinin iki adet çıktısı alınarak mükellef ile karşılıklı olarak imzalar atılır. Islak imzaların atılması sonrasında Muhasebeci SözleÅŸmesi geçerli bir nitelik kazanır. İmzalardan sonra geçerli bir hale gelen Muhasebeci SözleÅŸmesinin vergi dairesine damga vergileri ödenerek hukuki açıdan tam anlamıyla geçerlilik kazanması saÄŸlanır.

Muhasebeci Sözleşmesinde Bulunması Gerekenler

Mükellef ile Mali Müşavir arasında karşılıklı bir sorumluluk doğacağından dolayı her iki tarafın da dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar Muhasebeci Sözleşmesinde detaylı bir şekilde belirtilmesi gerekilir. Muhasebeci sözleşmesinde bulunması gereken maddeler şunlardır;

  • SözleÅŸmenin tarihi
  • SözleÅŸmenin tarafları
  • Yıllık ve Aylık yapılacak olan muhasebeci ücretinin tutarı
  • Tarafların gerekli olan bazı bilgileri
  • Mali müşavirin baÄŸlı olduÄŸu oda adı ve müşavir sicil numarası
  • SözleÅŸmenin amacı
  • Yapılacak olan iÅŸlerin konusu ve kapsamı
  • Tarafların birbirine karşı yerine getirmesi gereken sorumlulukları
  • Ücretin ödenme ÅŸekli ve zamanı muhasebeci sözleÅŸmesi içerisinde kesinlikle olmalıdır.
  • SözleÅŸmenin süresi
  • Karşılıklı atılan imzalar
  • DiÄŸer özel hükümler
  • SözleÅŸmenin sayısı
  • Gerekli olan bazı notlar

Muhasebeci Sözleşmesinde bulunması veya belirtilmesi gereken hususlardır. Her yıl Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının belirlemiş olduğu asgari defter tutma ücretleri baz alınarak belirli bir tutarın altında Muhasebeci Sözleşmesi yapılamamaktadır. Asgari Muhasebe Ücretlerinin uygulanmasındaki amaç rekabeti engelleyerek muhasebecilerin haklarını korumaktır.

Muhasebecinin Mükellefine Yükümlülükleri Nelerdir?

Bir Mali Müşavir veya Muhasebeci mükellefinin özel ve mali bilgilerini kesinlikle üçüncü kişilerin eline geçirmemelidir. Bu konu Mali Müşavirler için namus meselesi kadar önemlidir. Ayrıca özel ve mali bilgiler, şifreler dışında Mali Müşavirin elinde bulunan faturalar, ticari defterler, sözleşmeler, sirküler, vekaletnameler ve akla gelen ya da gelmeyen birçok önemli bilgiyi Mali Müşavir çok dikkatli, titiz şekilde koruyarak hem görevini yerine getirmeli hem de Muhasebeci Sözleşmesinin kurallarına uygun şekilde hareket etmelidir.

Mali Müşavir mükellefinin beyannamelerini zamanında onaylamalı ve defterlerini zamanında tasdik ettirmelidir. Gerekli mali iÅŸlemlerinin takibini yaparak mükellefinin başına gelebilecek maddi veya manevi her türlü zorluklardan onu koruması gerekmektedir. Tabi ki mali müşavir kendi sorumluluklarının dışına çıkmadan sadece iÅŸ konusu içerisinde kalacak ÅŸekilde bu iÅŸlemleri yürütmelidir. Mükellefler bazı durumlarda muhasebecilerine fazladan iÅŸ ve sorumluluk yüklüyor olsalar dahi muhasebeciler sözleÅŸmede yazılı olmayan yükümlülüklerden sorumlu deÄŸildirler. Ayrıca mükelleflerin bu baskıları Muhasebeci SözleÅŸmesine aykırı bir davranıştır.

Her Mükellef Muhasebeci Sözleşmesi Yapmak Zorunda mıdır?

Türkiye cumhuriyeti sınırları içerisinde dünyaya gelen herkes potansiyel olarak bir vergi mükellefidir. Fakat herkesin bir muhasebecisi olması zorunlu değildir. Burada zorunluluk kelimesini doğuran olan mükellefiyetin açık olup olmaması ile doğrudan alakalıdır. Örneğin birisinin vergi mükellefiyeti varsa onaylanması gereken beyannameleri de vardır. Onaylanacak olan bu beyannameler için bir Mali Müşavir ile anlaşıp Muhasebeci Sözleşmesi imzalamak zorundadırlar.

Bu beyannameleri Mali Müşavirler dışında hiç kimse onaylayamaz. Bir mükellef muhasebeci masraflarından kaçınmak için kendi beyannamelerini kendisi onaylamak isterse bu işlemleri gerçekleştiremez. Bunun sebebi devlet yalnızca Mali Müşavirlere beyanname onaylama yetkisi vermesinden kaynaklanmaktadır. Mükellef mali müşavirlik işlemlerinin kolay olduğunu düşünerek kendini bir çıkmaza sokmaktadır. Bu durumda da kendisine bir muhasebeci bularak anlaşması gerekecektir. Ortada bir anlaşma varsa her zaman sözleşmenin hazırlanması zorunlu bir durumdur.

Muhasebeci Sözleşmesi Nedir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

GiriÅŸ Yap

İnce Zeka ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin