Kahvenin Tarihi
Kahve, dünyanın en popüler içeceklerinden biridir ve popülaritesi azalma belirtisi göstermemektedir. Peki kahve nasıl bu kadar sevildi? Kahvenin tarihini ve nasıl dünyanın en sevilen sabah kahvesi haline geldiğini keşfedelim.
Kahvenin Kökenleri
Kahvenin tarihi, kahvenin 9. yüzyılda başladığına inanılan Etiyopya'da başlar. Etiyopya dağlık bölgelerinde kahve ağaçları yabani olarak yetişiyordu ve yerel halk bu bitkiye aşinaydı. Efsaneye göre bir çoban, kahve ağacının meyvelerini yedikten sonra keçilerinin nasıl uyandığını ilk kez fark eder.
Kahve Sürülebilir
Kahve ağacının çekirdekleri 15. yüzyılda Arabistan'a ulaştı. Oradan, kahvenin popülaritesi dünyaya yayıldı ve bir içecek olarak kullanımı hakim oldu. Kayıtlara geçen ilk kahvehane 15. yüzyıl İstanbul'unda açılmış ve buradan kahveye rağbet ve rağbet başlamıştır.
modern kahve
Günümüzde kahve birçok farklı formda ve tarzda mevcuttur. Espressodan kapuçinoya, insanlar sabah kahvelerinin tadını nasıl çıkarmak istediklerini seçebilirler. Kahveyi bir Fransız presinde demlemekten geleneksel set üstü espresso makinesi kullanmaya kadar birçok farklı hazırlama yöntemi de vardır.
Kahvenin Popülaritesi
Kahvenin popülaritesi yıllar içinde arttı ve bugün dünyanın her yerinde içiliyor. Her gün 2 milyardan fazla kahve tüketildiği tahmin ediliyor. Kahve ayrıca dondurma, kek ve turta gibi birçok tatlıda popüler bir malzeme haline geldi.
Çözüm
Kahvenin tarihi büyüleyici. Etiyopya'daki yabani kahve bitkilerinin ilk günlerinden dünya çapındaki popülaritesine kadar, kahve dünya çapında milyarlarca insanın yaşamının önemli bir parçası haline geldi. İster espresso, ister cappuccino veya latte olarak tüketin, kahvenin uzun yıllar boyunca sevilen ve popüler bir içecek olarak kalacağından emin olabilirsiniz. Kahvenin tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Arabistan’da kahvenin kullanımı 15. yüzyıla kadar geri gider. Öyle ki onun tarifli kayıtları İslami kurallara göre kalan ilk kitabı olan Câmiü’l-Cebîl adlı eserde geçmektedir. Kahvenin teknik olarak nasıl özüldüğünün açıklamalarının yapıldığı bu kitapta ayrıca kahvenin dini ve kutsal bir simge haline geldiği de belirtilmiştir.
Kahvenin kullanımı İstanbul’a 16. yüzyılın ortalarına kadar oturmuş İslam toplumları arasında yayılmıştır. Kuşkusuz ticareti teşvik eden ve kültürü zenginleştiren İstanbul’un bu yeni mahlûk rahatça karşılanmış ve pek çok insan tarafından sevilerek kullanılmaya başlamıştır.
Daha sonra Avrupa’ya XVI. yüzyılda kahve kültürü getirildi ve hemen hemen bütün ülkelerde kahve ayrı bir sektör haline geldi. Kuşkusuz İstanbul kahve alışverişi için öncelikli durumda idi çünkü İstanbul Avrupa tarafından bir ürün akışının merkezi haline geliyordu.
Böylece İstanbul ve daha sonra tüm dünyamız kahvenin zenginleştirdiği cuisinesini yaşamaya başlamış oldu. Tüm bu, 15. yüzyılda Orta Doğu’da ortaya çıkan kahvenin, insanların hayatını etkilemek için aniden güçlenen serüveninin özetidir.