4 Aylık Bebek Gelişimi

Yaren Koca Avcu
Yaren Koca Avcu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

4 Aylık Bebek Gelişimi

 

Daha bilinçli hareketler ve eylemler zamanına hoş geldin. Bebeğin artık 4 aylık oldu. Bu ayın sonunda büyüdüğünü ve artık bir oyun bebeği olduğunu daha iyi anlayacaksın. Şimdi 4 aylık bebek beslenmesinden gelişimine, uyku düzeninden görme yetisine kadar bu ayın her detayını öğrenmeye hazır mısın? Hemen incelemeye başla!

4 Aylık Bebek Neler Yapar?

Yavaş yavaş, 4 aylık bebek davranışlarını çeşitlendirmeye başlar. Ayın sonuna geldiğinde bebeğin aşağıdaki davranışları sergileyebilir:

  • Karnının üzerine yatarken dirsek ve elleriyle destek alarak doğrularak göğsüne kadar kalkabilir.
  • Yüzüstü dururken başını 90 derece kaldırabilir.
  • Sırtını dayayarak oturtulduğunda başını dik tutabilir.
  • Elindeki veya yakınındaki oyuncağı almanıza itiraz edebilir.
  • Yüksek sesle gülebilir.
  • Ellerini ve elinde ne varsa ağzına sokmaya çalışır.
  • Mutlu olduğunda daha çok güler, huzursuz ve mutsuz olduğunda bunu ağlayarak göstermekten hiç çekinmez.
  • Kısa süreli olarak ayaklarıyla oynayabilir.
  • Bir yerden diğer tarafına dönebilir. Bu hareket genellikle karın üstündeyken sırtına doğru olur.
  • Görme yetisi bu ay tamamlanır. Artık her şeyi renkleriyle görür.
  • Kendi çıkardığı sesi dikkatlice dinler. İşitme yetisi de bu ay tam olarak gelişir.
  • İlk dişini çıkartabilir.
 

4 Aylık Bebeğinin Gelişimi İçin Neler Yapabilirsin?

4 aylık bebek gelişimi için yapabileceklerini şu şekilde sıraladık:

  • Dördüncü ayda bebeğinin yaptığı hareketleri inceleyerek ona daha fazla gülümsemelisin. Oynadığı oyuncaklar hakkında onunla konuşabilir ve bilgi verebilirsin. Hatta çevrende gördüklerin hakkında bile bebeğinle konuşmanı tavsiye ediyoruz. Bu konuşma yetisini hızlandırır. Henüz konuşamasa bile kafasına her söylediğini kaydetmeye devam edecektir.
  • Duyularının gelişimine destek olmak içinse ses çıkaran farklı renklerdeki oyuncakları almalısın. Özellikle yumuşak sesli çıngıraklı oyuncaklar tercih edebilirsin. Oyuncağı her oynatışında yüzünde beliren tepkileri inceleyerek gelişimini gözlemleyebilirsin. Üstelik bu kendi başına yapacağı da bir aktivitedir.
  • Banyo yaparken banyoda biraz daha uzun kalmasına ve banyo oyuncakları ile oynamasına izin verebilirsin. Suyun sıcaklığını asla düşürmeyerek tabii…
  • Bebeğinin gelişimi için ona kahkaha attırabilirsin. Tamam henüz espri yeteneği oluşmamış olabilir ama göbeğinle oynadığında, komik suratlar yaptığında ya da onu gıdıkladığında mutluluk çığlıkları atacağına emin olabilirsin. Hatta sana önerimiz bebeğinin mutsuz ve negatif hatta ileriki yaşamında suratsız bir bebek olmasını istemiyorsan ona sürekli gülmelisin ve güldürmelisin. Çünkü o henüz bir taklitçi…
  • Bebeğinin gelişimine yardımcı olmanın diğer bir yolu ise ona egzersiz yaptırmaktan geçiyor. Özellikle vücudunu hareket ettirdiğinde hem fiziksel hem de kas gelişimini destekleyeceksin. Örneğin yatar vaziyetteyken ellerini başının üzerine koyup aşağı indirebilirsin ya da bacaklarını bükerek karnına yaklaştırabilir ve geri çekebilirsin. Fakat bu hareketleri yaparken yumuşak seslerle konuşmalı ve gülümsemelisin. Eğer bebeğin huzursuzlanıyorsa farklı şeyler denemelisin.

Bebeğinin Fotoğrafları!

Yüksek sesle gülen, ayaklarıyla oynayan, oyuncağını almana itiraz edebilen bebeğinin ay ay değişimini fotoğraflarla takip etmek istersen, bu günleri fotoğraflandırabilirsin.

 

4 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Dördüncü ayda bebeğini emzirmenin en kolay olduğu saatler uyku mahmuru olduğu saatler olacak. Çünkü artık hem görme hem de işitme refleksleri gelişmiş olduğundan sürekli emmeye ara vererek merakla etrafı süzebilir. TV’ye, etraftaki insanlara ya da objelere bakabilir. Bu her zaman doyduğu ya da emmekten sıkıldığı anlamına gelmez, sen bebeğinin gelişimi için yine belli bir süre daha emzirmeye dikkat etmelisin.

Artık bebeğinin hareketlerinden acıktığını rahatlıkla anlayabileceğin için beslenme saatlerini düzenleyebilirsin. Bebeğinin boyu ve kilosu gayet iyi ve zamanında ilerliyorsa ve özellikle doktorun da bunu söylüyorsa anne sütüne devam etmelisin. Anne sütünü artırıcı doğru gıdalarla beslenebilmek istersen bu dönemde profesyonel beslenme desteği de alabilirsin.

Fakat bebeğini mama ile besliyorsan ve doktorun bebeğinin gelişimini yeterli görmezse ek gıda vermeye başlamalısın. Eğer 4 aylık bebek ek gıda olarak ne yemeli diyorsan, çoğunlukla yoğurt ve püre gibi kolay yutulabilir gıdalara yönlenmelisin. Zaten 4. ayı doldurduktan sonra doktorun hangi gıdaları hangi ölçüde vermen gerektiği konusunda seni bilgilendirecektir. 4. ay bebek beslenmesi konusunda daha ayrıntılı bilgi için 0-6 aylık bebek beslenmesi sayfamıza bakabilirsiniz.

 

4 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

İlk 3 ayı geride bıraktın. Artık her ağladığında yanına koşup onu kucağına alıp avutursan bu alışkanlık haline gelecektir. Uyku düzeni oturtmaya hala başlamadıysan bu ay tam zamanı!

Her ebeveyn, 4 aylık bebek ve uyku eğitimi konusunda, gündelik yaşantısına uygun olarak, kendine uygun bir yöntem belirlemeli! Örneğin bebeğini her gün yıkıyorsan banyodan sonra ona kısa bir masaj yaparak uykuya hazırlayabilirsin. Banyo yaptırmıyorsan yine her akşam beslenmesinden sonra güzel bir müzik eşliğinde pijamalarını giydirip, anlamasa bile masal okuyarak ona uyku vakti sinyalini verebilirsin. Bu rutini her gün tekrarlamaya dikkat edersen bebeğin uyku vakti geldiğini daha kolay anlayarak adapte olacaktır. Bu rutin tek başına her gece için fazla geliyorsa eşinle birlikte yapabilir veya dönüşümlü olarak uygulayabilirsiniz.

İşte harika bir haber! Bu ay bebeğinin gece uykuları yaklaşık 10 veya 11 saate çıkacak. Böylece gündüz uykusu 2-3 saatte sınırlayabilirsin.

Yaren Koca AVCU
Yaren Koca AVCU
 

Mutlaka Bilmen Gerekenler

Bebeğin Diş Çıkarması

Bebeğinin diş çıkarma sıkıntıları bu ay başlayabilir, hazırlıklı olmalısın! Diş çıkarma genellikle genetik olduğu için aşağı yukarı diş çıkarma dönemini tahmin etmek için senin veya eşinin diş çıkarma dönemlerini öğrenebilirsin. Diş çıkarma rahatsızlıkları bebekten bebeğe değişir. Bazısı çok huzursuz bir dönem geçirirken bazı bebekler ise kolaylıkla bu süreci atlatabilir. Ayrıca, diş çıkarmasına aylar olsa da sıkıntıları 4. ayda başlayabilir.

Aşağıda 4 aylık bebek diş çıkartma belirtilerini sıraladık; bu maddeler senin bebeğin ile uyuşuyorsa, diş çıkarma sıkıntısı yaşadığını söyleyebiliriz.

  • Ağzın sulanması ve sulanmanın neden olduğu yüz döküntüsü.
  • Kaşınan diş etlerini rahatlatmak için elindeki eşyaları ısırmaya çalışmak.
  • Gecenin bir yarısında ağlama krizleri veya huzursuzluk.
  • Emmeyi veya biberonu reddetmek.
  • Düşük ateş veya ishal.
  • Kulağa asılmak veya ağrıyan yanağı ovmaya çalışmak.
  • Haftalarca süren ağız sulanması.

Bebeğinin diş çıkarma dönemi ile ilgili ayrıntılı bilgi için, 8 Soruda Bebeklerde Diş Çıkarma Hakkında Merak Ettiğin Her Şey! başlıklı yazımızı okuyabilirsin.

Diş çıkarmanın bir de güzel yanlarına bakalım! Diş çıkarma süreci başladıysa yavaş yavaş diş buğdayı partisi hazırlıklarına da başlayabilirsin.

Bebek Masajı

İkinci aydan beri sürekli duyduğun bebek masajını 3. ay başlamadıysan, bu ay oldukça rahat yapabilirsin. Teninin çabuk üşümesi azaldığı için onunla oyunlar oynayabilir ve masaj süresini de uzatabilirsin. Kremler veya yağlar onunda rahat hissetmesi için en uygun ürünlerdir.

 

Baş Parmak Emme

Bu sanıldığının aksine çok büyük bir sıkıntı değildir. Çoğu bebek bunu yapa. Hatta ana rahmindeyken bile bu alışkanlığa başlamış olma ihtimali vardır. Çoğu bebek uykuya daha kolay dalmak için baş parmağını emer. Genel bir inanış olarak bu hareketin diş yapısını bozacağı söylense de uzmanlar 5 yaşına kadar devam etmediği sürece diş yapısını bozmayacağından hemfikirler.

Bebeğim Tombul Olursa Daha mı Sağlıklı Olur?

Büyüklerin genel inanışına göre tombul bebek her zaman sağlıklıdır. Peki, bu gerçekten öyle mi ya da her zayıf bebek sağlıksız mı?

Aslında bu konuda birçok soruyu açıklığa kavuşturmak gerekir. Öncelikle şişmanlık kesinlikle sağlıksız fakat her tombul bebek şişman mı? Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır. Hatta araştırmalar gösteriyor ki her 5 tombul bebekten yalnızca 1 tanesi şişman bir bebek oluyor. Fakat bunun da gerçekleşmemesi için şunlara dikkat edebilirsin.

  • Öncelikle bebeğin hareket etmekte zorlanıyor mu?
  • Kilosu boyuna göre daha hızlı mı gelişiyor?

Bu soruların cevabı evetse çözüm için onu daha fazla hareket etmeye teşvik etmeli, huysuzluğunu gidermek için onu fazladan beslememelisin. Hatta her ağladığında onu beslemek yerine ilgi ve şefkat göstermelisin.

Neden Anne Sütü İle Beslenen Bebekler Mama İle Beslenen Bebeklerden Zayıf Olur?

Anne sütü ile beslenen bebeklerin avantajı emzirmenin başında gelen az yağlı düşük kalorili süt ile emzirmenin sonunda gelen çok yağlı yüksek kalorili süttür. Ne demek istediğimi anlamadığına eminim. Şöyle açıklayayım; emzirmenin hemen başında az yağlı düşük kalorili süt iştah açarak emmeye teşvik ederken, emzirmenin sonunda gelen çok yağlı yüksek kalorili son süt ise iştahı baskılar ve bebeğe artık tok hissediyorsun mesajı verir. O nedenle anne sütü ile beslenen bebekler mama ile beslenen bebeklere göre daha az kilo problemi yaşar.

Oyuncak Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dördüncü ayda oyuncak seçerken çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü bu ay bebeğin artık hareketlenmeye başladı ve elinde olan her şeyi ağzına götürmeyi öğrendi. O nedenle aşağıdaki maddeleri dikkate alarak oyuncak seçmeni öneriyoruz.

  • Kolayca kırılmamalı ve parçalanmamalı. Parçalanırsa yutma ihtimali olabilir.
  • Kolaylıkla temizlenebilir olmalı.
  • Bebeğinin yumruğundan büyük olan oyuncaklar seçilmeli.
  • Boğulma riskine karşı oyuncağın ipi olmamalı.
  • Çok yüksek sesli oyuncaklar işitme duyusuna rahatsızlık verebileceği için sesli oyuncak alırken yumuşak sesli olmalarına dikkat edilmeli.

Aşı Takvimi: 4 Aylık Bebek Hangi Aşıları Olur?

Bebeğinin aşı zamanı! Eğer bebeğin 2 aylık olduğunda, Karma, Pnömokok ve Rotavirus aşılarını yaptırdıysan, bu ay 2. dozunu yaptırmalısın. Eğer ishal aşısı da denen Rotavirus aşına 3. Ayda başladıysan bu ay yaptırmana gerek yok. Bebeğinin aşı takvimi hakkında daha ayrıntılı bilgi için, Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? yazımıza bakabilirsin.

Kaynak : Bebek Bakıcım

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
4 Aylık Bebek Gelişimi

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İnce Zeka ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

HABER | SON DAKİKA HABER | Burç Yorumları | Teknoloji Haberleri | Gündem Haberleri | Muğla Haberleri | Köyceğiz Haber | Fethiye Haber | Muğla Gazetesi
Follow Us