Çocuklarda Zeka geriliği nedir?

Çocuklarda Zeka geriliği nedir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarda Zeka Bölümü Eksikliği Nedir?

Çocuklarda Zeka Bölümü (IQ) eksikliği, bir çocuğun kendi yaş grubu için beklenenden daha düşük bir IQ'ya sahip olmasıdır. Tipik olarak bir çocuk iki veya üç yaşına girdikten hemen sonra teşhis edilir ve çocuğun eğitimi ve geleceği üzerinde uzun vadeli etkileri olabilir.

Normal IQ Nedir?

Bir IQ puanı için standardizasyon, ortalamayı 100 civarında tutma eğilimindedir ve 70'in altındakilerin IQ Eksikliği olduğu kabul edilir. IQ testi sonuçları genellikle 200'den 70'in üzerine kadar değişir ve ciddi eksiklik vakaları bazen 25'e kadar düşen bir puana ulaşır.

Eksiklik Türleri

IQ Eksikliği üç ana kategoriye ayrılabilir; hafif, orta ve şiddetli.

Hafif Eksiklik: Hafif IQ eksikliği genellikle IQ skoru 70-85 arasına düştüğünde teşhis edilir. Bu, yazma, okuma, temel matematiği anlama ve daha fazlası gibi günlük görevlerde zorluklar sunabilir.

Orta Eksiklik: Orta derecede IQ eksikliği ile 55-70 arası bir puan beklenebilir. Bu seviyede, çocuklar etkinliklere katılabilir, ancak kavramlar ve öğrenme konusunda ekstra yardıma ihtiyaç duyacaktır.

Ciddi Eksiklik: Şiddetli IQ eksikliği vakalarına, IQ puanının 55'in altında olmasıyla teşhis konur. Şiddetli IQ eksikliği vakaları, bir çocuğun yaşamının geri kalanında gelişimini engelleyebilir.

Çocuklarda IQ Eksikliğinin Tedavisi

Çocuklarda IQ eksikliğini tedavi etmek, tipik olarak, onlar gelişirken ekstra yardım sağlamaya indirgenir. Bu şunları içerebilir:

  • Aktif, sağlıklı bir yaşam tarzına uyum sağlamalarına yardımcı olmak
  • Eğitim ortamlarında ekstra destek ve kaynak sağlama
  • Problem çözme ve yaratıcı düşünmeyi teşvik etmek
  • Konu kavramları öğretmek olduğunda sabırlı ve anlayışlı olmak

Bir çocuğa IQ eksikliği teşhisi konsa bile, diğer çocuklarla aynı eğitime, haklara ve fırsatlara erişme hakları olduğunu unutmamak önemlidir.

Çocuklarda IQ Eksikliği hakkında hala bilmediğimiz çok şey var ve araştırmacılar ebeveynler, öğretmenler ve doktorların yardımıyla sürekli olarak bu konuda daha fazla bilgi edinmeye çalışıyorlar. Çocukların özelliği, gelişme aşamaları ve ergenlik dönemi arasındaki farklılıklar dikkate alınarak, çocuklarda zeka geriliği anormalliklerin tanımı için kullanılır. Zeka geriliği, farklı yaş grupları arasında ve her birey için farklıdır. Çocuklarda zeka geriliği, özellikle küçük yaşlarda tanı alması gereken önemli bir sağlık durumudur.

Çocuklarda zeka geriliği, genellikle ayrım yapılmaksızın IQ’larının çok düşük olmasıyla tanımlanır. Bu durum, bireyin çevresi ve öğrenme yetenekleri arasındaki farklılığa neden olur. Bazı çocuklar, konuşma, kavrama ve diğer alanlarda gecikmiş olabilir. Bu olgular, tam olarak kanıtlanmadan önce, çocuğun zeka geriliğine bağlı olduğunu göstermektedir.

Çocuklarda zeka geriliği çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Bu nedenler arasında anne karnında alınan kalıtsal hastalıklar ve gebelik sırasında alınan zararlı maddeler yer almaktadır. Hastalık veya zehir durumlarından kaynaklanan zeka geriliği de çoğunlukla görülmektedir. Diğer nedenler arasında öğrenme ve kavrama güçlükleri bulunur.

Çocuklarda zeka geriliğinin tanısı ve tedavisi, çocuğu tam olarak anlamak için çalışmalar yapılmasına bağlıdır. Tanı kesinleştirilmeden önce, doktorlar, çocuğun gelişimsel seviyesini, sosyal uyumunu ve öğrenme yeteneğini değerlendirirler. Ardından, çocuğa uygun bir eğitim programı oluşturulur ve gerektiğinde ilaçlar tanımlanır.

Çocuklarda zeka geriliği yaygın olarak yanlış anlaşılsa da, çocukların yaşamlarını kısıtlayan ciddi bir bozukluktur. Bununla başlayan her çocuğa, lehine olan destek ortamları ve koşullar sağlamak, çocuğun gelişimini teşvik etmek ve eşitlikçi çevreler oluşturmak önemlidir.

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
Çocuklarda Zeka geriliği nedir?
Giriş Yap

İnce Zeka ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

HABER | SON DAKİKA HABER | Burç Yorumları | Teknoloji Haberleri | Gündem Haberleri | Muğla Haberleri | Köyceğiz Haber | Fethiye Haber | Muğla Gazetesi
Follow Us