Çocuklar için 8 Eğlenceli El Sanatları!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Neredeyse Yarım Saat Boyunca Çocuklarınızın Dikkatini Dağıtacak 8 Eğlenceli El Sanatları!

Son olarak, çocuklarınızı eğlendirmenin (ekran başında kalma süresi olmadan) ve kendinize biraz “ben” zamanı kazanmanın bir yolu!

Çaresizce ‘Ben’ Zamanına İhtiyacım Var

Birçok ebeveyn çocuklarıyla evde olurken, bu değerli “benim zamanım” kavramını elde etmek için her zamankinden daha fazla mücadele etmemiz imkansız değil.

Bunu akılda tutarak, DIYS.com’daki uzmanlar, çocuğunuzun dikkatini en uzun süre hangi el sanatlarının oyalayacağını bulmak için merak etmişler. Bunu yapmak için, 1.635 ebeveyne bir dizi popüler zanaat etkinliği gönderilmiş ve her zanaata dahil olurken çocuklarının gürültü seviyesini zamanlamaları ve kaydetmeleri istenmiştir.

60 desibelin üzerine ulaşan gürültü seviyesi (ortalama bir konuşma gürültü seviyesine eşdeğer), çocuğun artık aktiviteye dahil olmadığının ve zamanlayıcının durdurulduğunun bir göstergesidir. *

İşte çocuklarınızın yapabileceği, onları eğlendirecek ve daha da önemlisi, size kendinize çok fazla zaman kazandıracak en iyi sekiz el işi …

Kağıt Dokuma

 Kâğıttan yapılacak süslemeler için daha çok grafon kâğıdı, mecmua sayfaları, el işi kâğıdı, fon kâğıdı ve karton kullanılabilir. Kâğıttan yapılan süslemeler özel günlerde, bayramlarda, doğum günlerinde ayrıca anaokulu süslemesinde kullanılabilir.

Slime Yapmak

Slime nedir?

Slaym ya da sılaym olarak da telaffuz edilen “slime”, çocukların oynamaktan ziyade yapım sürecinden çok zevk aldığı bir çeşit oyun hamuru.

Slime nasıl yapılır?

Slime yapılışı aslında malzemelerin çeşitliliğine göre farklılık gösteriyor. İlk kez piyasaya çıkan, orijinal slime’ın içerisinde boraks ve tutkal var. Bir de buna alternatif olarak tutkalsız ve borakssız slime yapımı var. Bu türün içerisinde orijinal slime malzemelerinin yerine şampuan, tıraş köpüğü ve sıvı sabun gibi alternatif şeyler kullanılıyor.

Slime malzemeleri neler?

Evde yapabilmek için ihtiyaç duyulan en kolay slime malzemeleri listesinde şunlar var:

1 bardak sıcak su,

1 bardak oda sıcaklığında su,

½ çay kaşığı boraks,

½ bardak tutkal,

Sim,

İstediğin renkte gıda boyası,

Geniş kap.

Evde slime yapımı

Slime yapımı boraxlı (boraks) da olabilir borakssız da. Orijinal slime neden yapılıyor, dersen malzemeler bu şekilde. Alternatifler çoğaltılabilir, aşağıda farklı slime tariflerine de yer verdik.

Slime malzemelerini herhangi bir kırtasiye ya da marketten kolaylıkla bulabilirsin. Gelelim tutkallı ve borakslı slime yapımına:

Oda sıcaklığındaki 1 bardak suyun içerisine ½ çay kaşığı boraks koy. Boraks tam çözülene kadar karıştır.

1 bardak sıcak su ile ½ su bardağı tutkalı geniş kabın içerisinde karıştır.

Hazırladığın tutkallı suya istediğin miktarda sim ve gıda boyası ekle. Ancak gıda boyasını fazla kaçırmamaya dikkat et. Yoğun bir madde olduğu için istediğin rengi tam olarak elde edemeyebilirsin. Çay kaşığının ucuyla azar azar ekleyebilirsin.

Hazırladığın karışıma borakslı suyu yavaş yavaş ekle. Slime yapımında en dikkat etmen gereken şey, kıvam. Kıvamın iyi olması için borakslı suyu eklerken karıştırmayı ihmal etme.

Karıştırdıkça slime’ın kıvamının oturduğunu göreceksin. Eğer fazla sıvı olursa borakslı su ilave edebilir, katı olursa da sıcak su ekleyebilirsin. İşte simli slime’ın hazır!

Japon kağıt katlama sanatı

Japonların nesneleri temsil eden şekillere katlama sanatı (ör. çiçekler veya kuşlar)

apon kültürünün en bilinen sanatlarından biri olan origami, ilk yıllarında çocuklara özgü bir eğlence olsa da şu anda her yaştan insanın hobisi haline gelmiş durumda. Hem okullarda hem de kurslarda yaratıcılığı ve el becerisini geliştirmek amacıyla öğretilen bu sanat dalı, içine girdiğinizde kaybolacağınız yepyeni bir dünya desek yanlış olmaz! Peki origami nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır, origaminin çeşitleri nelerdir? Tüm bu soruların cevabını merak ediyorsanız sizi hemen içeriğimize alalım…

Origami nedir?

Origamiyi kısaca tanımlamamız gerekirse kağıt katlama sanatı diyebiliriz. Japonca’da oru (katlama) ve kami (kağıt) kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkan bu teknik; yalnızca kağıt kullanarak, makas ve yapıştırıcıya başvurmadan yapılan bir kağıt katlama sanatıdır. Özellikle çocuklarda yaratıcı düşünceyi ve el becerisini geliştirmek için birebirdir.

Origami nasıl ortaya çıkmıştır?

Origaminin ortaya çıkışıyla ilgili kesin bilgilere ulaşılamasa da kökenlerinin Çin’e dayandığı tahmin edilmektedir. Tabii Çinliler’in kağıdı icat eden ilk medeniyet olduğunu göz önüne alırsak bu duruma pek de şaşırmamak gerek Budist rahipler tarafından Çin’den Japonya’ya getirildiği tahmin edilen origami, gelişimini Japonya’da tamamlanmış ve bugünkü adını almıştır. :)

M.Ö 250 yılında kağıdı bulan Çinliler, o dönemlerde kağıdı yalnızca dini törenler ve hediye paketleme amacıyla kullanıyorlardı. Ancak kağıdın fiyatının düşmesiyle birlikte origami, daha fazla insana ulaşmaya başladı. 17. yüzyılın başlarında halk arasında yaygınlaşan origami, en popüler eğlence türlerinden biri haline geldi. Hatta 17. yüzyılın sonlarında origamiyle ilgili ilk kitap basıldı.

1900’lü yılların başlarından itibaren okullarda öğretilmeye başlanan origami, çocukların matematiksel zekalarının gelişiminde büyük rol oynamıştır. Aynı zamanda origami, yaratıcı düşünceyi geliştirmekte ve stres atmaya da yardımcı olmaktadır. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra büyük bir ilerleme kaydeden origami sanatı; artık sadece çocukların değil, her yaştan insanın ilgi alanı haline gelmiştir. Günümüzde origami sanatıyla ilgili pek çok kurs, sergi, atölye ve çeşitli faaliyetler bulunmaktadır.

Origaminin faydaları nelerdir?

Çocukların el ve parmak kaslarını, buna bağlı olarak da el-göz koordinasyonlarını geliştirir.

Çocuklar; sıradan kağıt parçalarını şekillendirerek, hayatın en önemli dinamiklerinden biri olan “dönüşüm olgusu“nu kolaylıkla içselleştirir.

Origamiyle ilgilenen insanların konsantrasyonu artar.

Bu sanatıyla ilgilenmek, estetik algınızı ve dünyaya bakışınızı değiştirir.

Çocuklara ve yetişkinlere üç boyutlu düşünebilme yetisi kazandırır.

Origami yapımı hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Takı yapımı

– Kolyen ne güzelmiş. Nerden aldın?
– Kendim yaptım.
– Vaaaay…

Son zamanlarda duyumladığımız diyaloglardan biri… Takıp takıştırmanın, aksesuar kullanmanın modası hiç mi geçmez? :) işte hiç geçmiyor. Sürekli yenilenen, dinamik bir el sanatı ve tasarım konusuna dönüşüyor. Takı meraklıları artık sadece takmak, tüketmek değil, başka birçok alanda da olduğu gibi tasarlamak ve üretmek de istiyorlar. Ama kafalarda bir sürü soru… İşte biz de sorularınıza cevap bulabileceğiniz kısa bir makale hazırladık.

Takı Yapmak için gereken malzemeler nelerdir?

Boncuklar

Piyasada yapıldığı malzemelere göre isimlenen çok çeşitli renklerde ve boyutlarda boncuklar bulunmaktadır. (Cam, taş,  plastik, tahta, metal boncuklar gibi.) Bir de Fimo hamuruyla kendi boncuğunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Takı yaparken bu boncuklar yerine ya da onlarla birlikte iğne oyasından çiçekler, düğmeler, plastik pullar, çakıl taşları, deniz kabukları, deri şerit parçaları da kullanabilirsiniz. Nelerden yararlanıp, neleri kullanabileceğiniz konusunda sınır hayal gücünüzle doğru orantılıdır.

DİZME MALZEMELERİ

Naylon ipler, çeşitli kalınlıkta misina, zincirler, organze ve saten kurdeleler, teller, deri ya da kadife şeritler vb. kullanılabilir.

BİRLEŞTİRME MALZEMELERİ

Takının tamamlanmasında kullanılan klipsleri ve halkaları satın alabileceğiniz gibi tellerden kendiniz de üretebilirsiniz. Bir de kıstırma dediğimiz, klipsten önce birkaç misina ucunu veya teli biraraya getirmeye, kurdele uçlarını sabitlemeye yarayan bir aparat daha bulunur.

ÇİVİ:

Boncukları takıdan sallandırmak için kullanılan, ucunda küçük bir topuz bulunan tel parçasıdır. Piyasada çeşitli uzunlukta ve renkte olanları vardır. Tel bükme tekniğiyle yapılan takılarda kullandığımız telden çivilerinizi kendiniz de yapabilirsiniz.

KUMAŞLAR:

Takı için önceden belirlediğiniz boncuklarla, pullarla uyumlu ise hemen her kumaşı tasarımlarınız için kullanabilirsiniz.

KEÇE:

Çeşitli renklerde tabaka halinde satılmaktadır. Eğer renklisini bulamazsanız kumaş boyası ile kendiniz de renklendirebilirsiniz.

GALVANİZ LEVHA:

Çatı için oluk malzemeleri satan dükkanlardan temin edebilirsiniz. Kumaşın içine yerleştirerek kolyelerinizin, tok durmasını

sağlamış olursunuz.

PÜSKÜL

Çeşitli renklerde ve boyutlarda olmak üzere tuhafiyelerden temin edebileceğiniz gibi ince naylon ipten, çeşitli kalınlıktaki tellerden kendiniz de yapabilirsiniz.

Takı Yapımında Kullanılan Aletler:

KARGA BÜRÜN

Zincirleri açıp sıkıştırmak, halkaları tutmak, klips takmak, kalın telleri düzgün biçimde bükmek için hep bu el aletinden yararlanırız. Takı yapanların vazgeçilmezidir. Şekil olarak penseye benzer ama daha küçük ve narindir. Mümkünse iki tane edinmekte fayda vardır.

KÜÇÜK YAN KESKİ

Bu el aletini telleri, deri şeritleri istediğimiz yerden kesebilmek için kullanırız. Yan keski alırken dikkat edeceğimiz nokta kolayca açılıp kapanmasının yanında uçlarının bir araya gelip, gelmediğidir. İyi bir yan keskinin kesici kısımları birbirine tam olarak dokunur.

ÖRGÜ ŞİŞLERİ

Takı parçalarını bir araya getirmeye yarayan tel halkaları yapabilmek için çeşitli kalınlıktaki örgü şişlerinden yararlanırız. Şişin kalınlığına göre halkanın boyutu da değişir.

TEL ÖRME TEZGAHI

Telleri örebilmek için 5 – 5 -1,5 cm boyutlarında dikdörtgen prizma şeklindeki bir tahtayı bu iş için kullanabiliriz. Ortasına açılan delik ve deliğin kenarlarına eşit aralıklarla çakılacak çivilerle örme tezgahımızı hazırlarız. Bu tahtalardan birkaç tane yapıp, orta delik çaplarını farklı tutarak daha ince ya da daha kalın örgüler oluşturabilmemiz mümkündür. Örme tezgahını yapma imkanınız yoksa takı malzemeleri satan mağazalarda örg ümakarası adıyla bu el aletini edinebilirsiniz.

ÖRME TIĞI

Tel örme tezgahında tellerin ilmeklerini oluşturabilmek için çok kalın uçlu olmayan tığa ihtiyacımız olacaktır. (Örgü makarasını satın alırsanız beraberinde özel tığını da edinebilirsiniz.)

DELİK AÇMA APARATI

Deriye çeşitli büyüklükte düzgün delikler açabilmek için kullanılır. Eğer bu alete sahip değilseniz ve edinemiyorsanız, ayakkabı ve kemer satan mağazalarda bulabilirsiniz, birkaç delik açabilniek için yararlanmanızı sağlayacaklarını ümit ediyorum. Ayrıca iğne, iplik, makas, kalem, sabun, mezro (cetvel), bıçak gibi aletleri de takı yapımında kullanabiliriz.

TENEKECİ MAKASI

Galvaniz gibi sert metal yüzeyleri kolayca kesmekte kullanırız. Yapı marketlerden satın alabilirsiniz.

SİLİKON TABANCASI

Yapıştırma işlerinizin tümünde kullanabilirsiniz, (cam, metal, ahşap, plastik, deri, kumaş gibi) Yapı marketlerde ve büyük kırtasiyelerde satılmaktadır.

Ve illaki bunu yapacağım diyorsanız size güzel bir site de önerebilirim. >>> TIKLA <<<<

Kayaları boyamak

Uygun Taş Seçme ve Temizleme

Taş boyama gayet kolay bir çalışmadır. Tek yapmanız gereken enerjinizi ve hayal gücünüzü kullanarak taşı istediğiniz renklere boyamaktır. Yeteneğinizi de işin içine kattığınızda ortaya göz alıcı sonuçlar çıkar. Ancak boyamanın en önemli aşaması taş seçmedir. Taşların pürüzsüz, yassı ve mat olması boyama yaparken rahatlık sunar. Farklı renk ve şekillerde taş bulmak düşündüğünüz kadar zor olmaz. Örneğin deniz kenarındaysanız, sahilde çevrenize her zamankinden daha dikkatli bakarak birçok taş bulabilirsiniz. Bahçede etrafınıza şöyle bir göz atarak birkaç alternatif daha yaratabilirsiniz. Doğal yöntemlerle taş bulamıyorum diyorsanız hobi marketlerinden taş satın alabilirsiniz.

Temizleme ve Taslak Çizme 

Sırada temizleme ve kurutma işlemi var. Eğer çok kirlilerse bir leğende taşları rahatlıkla yıkayabilirsiniz. Yıkadığınız taşları iyice kurutmaya özen göstermelisiniz. Taşları yıkayıp kuruttuktan sonra artık taslak işine başlayabilirsiniz. Taslağınızı taşın üzerine kurşun kalem kullanarak çizin. Taslak olarak ne çizeceğiniz ise tamamen size kalmış. Çiçek, ağaç, bebek, kelebek, bulut, güneş, insan… Uygun bir taş üzerine çizebilecekleriniz için sınır olmadığını göreceksiniz. Ayrıca çizgilerin ve desenlerin daha belirgin olmasını istiyorsanız kurşun kalemle çizdiğiniz taslağın üzerinden asetatlı kalemlerle geçebilirsiniz.

Taş Boyama

Taş boyama yapmak için gerekenler doğru fırça ve doğru boya. Peki doğru fırça seçerken kaliteye dikkat etmelisiniz? Boyamak istediğiniz taslağa ve taş büyüklüğüne uygun kalınlıkta fırça kullanmalısınız. Taslağın ince kıvrımlı bölümleri için ince uçlu fırçalar tercih etmelisiniz. En önemli taş boyama malzemeleri arasında yer alan boyaların ise çabuk kuruma özelliği ile öne çıkan akrilik ya da taş boyamaya özel üretilmiş boyalar olması gerekir. Ana renklerin tümünü içeren, suya dayanıklı Craft and Art akrilik boya ile istediğiniz renkleri elde edebilirsiniz. 

Taş Boyamanın Püf Noktaları

Boyama işlemi bittikten sonra taşı verniklemek, çizdiğiniz desenlerin daha parlak görünmesini sağlar. Vernikleme işlemi aynı zamanda desenin dayanıklılığını da artırır. Taş boyama için su bazlı vernik kullanmaya dikkat etmelisiniz. Verniğiniz yoksa, yerine şeffaf oje de tercih edebilirsiniz.

Akrilik boya, oldukça dayanıklı ve çabuk kuruyan bir boya türü olduğu için çalışırken giysilerinize ya da zemine dökmemeye dikkat etmelisiniz. Bunun için en pratik önlem, çalıştığınız yüzeye bir naylon sermek ve giysilerinizi korumak için önlük kullanmaktır.

Beyaz renkli taşlar desenin daha belirgin görünmesini sağladığından daha güzel sonuçlar almanıza destek olur. Ancak elinizde sadece koyu renk taşlar varsa, bu taşlara önce beyaz astar sürebilirsiniz.

Yıkadığınız taşların tam olarak kuruması için saç kurutma makinesinden yardım alabilirsiniz. Böylece nemli taşlar kısa sürede kuruyarak taslak çizimi ve boyama işlemine hazır hale gelir. 

Zemin oluşturmak için önce iki kat akrilik boya sürüp daha sonra çizim işlemine geçebilirsiniz

Renkli Kum Şişeleri

Yapacağımız şeyden:

Şeffaf cam şişe;
– çok renkli kum;
– huni.

Nasıl yapacağız:

Kumun kendisi (kesinlikle her renge boyanabilir) huni ile bir şişeye dökülür ve dikkatlice sıkıştırılır. Bundan sonra, herkes sıkıştırılmış kumda ek bir desen oluşturmaya çalışabilir. Ana sınıfın sonunda, çizim tamamen oluşturulduktan ve şişe doldurulduktan sonra üst tabakayı tutkalla doldurun. Bu, ortaya çıkan kumlu görüntüye dayanıklılık katacaktır.

Sonuç olarak ne elde ederiz:

Karmaşık kumlu desen veya desene sahip bir şişe, herhangi bir iç mekan için alışılmadık ve orijinal bir dekorasyon haline gelecektir.

Turistlerin ardından dağlar kadar kum ve şişelerin bıraktığı bir ülkeden bir şişedeki kumdan tablo yapma iş fikri geldi, bu ülke Mısır. Bu benzersiz ve aynı zamanda yaratıcılık için oldukça basit bir tekniktir.

Resimler için şişe seçimi


Şişeler şeffaf olmalıdır, bu anlaşılabilir bir durumdur. En zor şey, uygun şişeler bulmaktır, çünkü bunlar bir şişe gibi düz, alışılmadık şekillerde olmalıdır. İlk aşamada düz şişelerde resim yapmak çok daha kolay olacak. Şişe tipi şişeleri almak zor değil, çünkü bu tür şişelerde konyak satılıyor, burada sorun olmamalı. Diğer benzersiz şekillerdeki şişeleri almak çok daha zordur, bölgenizde aramaları kendiniz yapmanız gerekir. Veya çevrimiçi mağazalardan sipariş verin.

Resimler için kum seçimi


Resimler için kum çok renklidir. Boyalar ekleyerek bu tür kumları kendiniz yapabilirsiniz. Başlangıçta hafif temiz kum kullanılır. Bunun için nehir kumu tamamen temizlenene kadar suda yıkanır. Daha sonra kum, ince bir elekten elenir.

Nehir kumunu boyamak


Nehir kumunu renklendirme teknolojisi çok basittir. Bunu yapmak için kaynamış suya bir kaşık sirke ekleyin ve istenen renkteki boyayı dökün. Kumun renk doygunluğu, boyanın konsantrasyonuna bağlı olacaktır. Devamında temiz kum dökülür ve bir süre pişirilir. Bütün teknoloji bu. Daha sonra renkli kum elenir ve kurutulur.

Resimlerin kendilerinin yaratılması


Şişedeki resimler, renkli kum katmanlarının üst üste dökülmesiyle oluşturulur. Rusya bayrağı ilk resminiz olabilir, yapması çok kolay. Çubuklar, resmin öğelerini kum katmanları boyunca düzenlemek, düzleştirmek ve çizmek için kullanılır. Ortalama bir resim oluşturmak için yaklaşık sekiz ila on renk ve tondan oluşan kuma ihtiyacınız var.

Bir şişede kumdan resim oluşturma tekniği, başyapıtların yaratılmasıyla hazırlıktan başlayıp biten oldukça basit ve karmaşık değildir. Her şey, her zaman olduğu gibi tamamen size ve arzunuza bağlıdır.

Bu arada, sadece şişeler değil, aynı zamanda tuhaf şekillerdeki vazo bardakları da var. Vazoların bardağı daha incedir ve kıvrımlı kırılgan bacaklar çok dikkatli bir tutum gerektirir!

Mozaik Sanatı

Mozaik sanatı, resim alanlarından biri olarak, küçük üç boyutlu ve birbirine benzemeyen parçaların bir araya getirilip resim oluşturacak şekilde dizilmesine denir. Mozaik beş bin yıl önce ilk kez Sümerler tarafından denenmiş bir resim sanatıdır. Mozaik sanatının o dönemlerden günümüze kadar gelen iki çeşidi bulunmaktadır. Biri beton üzerine mozaik parçaların yapıştırılması, diğeri ise tutkalla bulunan zemine küçük parçaların yapıştırılmasıdır.

Mozaik Nedir?

Küçük, renkli parçaların yan yana yapıştırılarak oluşturulan resim ve desenlere mozaik adı verilir. Bir sanat dalı olan mozaiğin geçmişi çok eski çağlara kadar dayanmaktadır. İlk çıktığı günden bu yana kullanım alanı genişleyen mozaik, sokaklarda, havuz içlerinde, evlerin dış cephesinde ve daha birçok alanda görsel zenginliği artırmak için kullanılmaktadır.

Hatay’da ve Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi‘nde bu teknikle yapılmış eserler bulunmaktadır. Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Misis Beldesi’nde de Misis Antik Kenti’nden kalma eserlerin sergilendiği Misis Mozaik Müzesi bulunmaktadır.

Dünyaca ünlü mozaik eserlerinden de kısaca bahsedecek olursak; Adriyatik Denizi’nin kuzeyinde bulunan Ravenna mozaikleri, kültür mirasıyla zengin olan İtalya’nın atmosferini yansıtmaktadır. İtalya’da ayrıca Apolinare Nuovo Bazilikası, Arcivescovile Şapeli ve San Vitale Bazilikası’nda  çok değerli mozaikler bulunmaktadır.

Yine İtalya’da yer alan Romana del Casale Villası Geç Roma Dönemi’ne ait mozaikleri içerirken aynı zamanda UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Tunus’ta bulunan Bardo Müzesi, Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan Villa Harvey Mandel ve İspanya’daki Park Güell dünyanın en ünlü mozaiklerini barındıran müzelerdir.

Mozaik Sanatı Nasıl Yapılır?

Mozaik sanatı ortaya çıkarılan eserlere genel olarak bakıldığında rastgele dizilmiş taşlardan oluşan resim gibi görünse de, taşların diziminin özel bir tekniğe göre uygulanması, mozaik sanatının da belli bir teknik çerçevesinde yapıldığını gösterir. İlk iş olarak mozaik süslemesi yapılacak alanın sınırları kesin olarak belirlenerek işe başlanır. Daha sonra mozaiklere zemin oluşturmak için sıva tabakası hazırlanır. Bu noktada sıva içine katran karıştırmak, zamanla mozaik yapının duvardan ayrılmasını önlemektedir.

Mozaik sanatının ana malzemeleri doğal taşlar ve camdan oluşmaktadır. Mozaik yapımında genellikle seramik malzeme tercih edilse de, insan suratı yapımında daha çok mermer kullanılmaktadır. Mozaik sanatının zamanla önem kazanmasının ardından, taşların diziliş şekillerinde farklı teknikler ortaya çıkmış ve renk tonlarının ayarlanması ve taşlar arasındaki geçişlerin yumuşak şekilde yapılmasına gerek duyulmuştur.

Mozaik Sanatı Teknikleri Nelerdir?

Opus Tessellatum (Tuğla Deseni): Çakıl taşlarının malzeme olarak tercih edildiği bir mozaik türüdür. Döşemelerde ise çakıl taşı yerine, düzgün şekilli olan seramik ya da cam parçaları kullanılmıştır.

Opus Vermiculatum (Solucan Deseni): Bu teknikte mozaik yapılacak alanın ilk önce dış kenarının belirlenmesi ve istenen şekil ile içinin doldurulmasına yönelik bir tekniktir. Genellikle kurt figürlerinin kullanılmasının yanı sıra, hamam ve çeşme gibi yüzeylerde bu teknik kullanılmaktadır.

Opus Regulatum (Izgara Deseni): Mozaik sanatının en kolay yöntemidir. Aynı boyutlardaki taşların bir araya gelmesi sonucu, bir ızgara deseni oluşmaktadır.

Opus Palladianum (Paladyen Deseni): Kullanılan taşlar gelişigüzel şekillerde olur. Daha çok eritilmiş taş parçaları kullanılarak, paladyen deseni oluşturulmaya çalışılır.

Opus Florentine (Floransa Deseni): Bu teknik daha çok İslam dünyasında kullanılmıştır. Pişmiş tuğlaların kullanıldığı bu teknikte, parçalar daha büyük ebatlardadır.

Opus Classicum (Klasik Desen): Solucan ve tuğla desenlerinin birleşmesinden oluşan bu teknikte çok farklı desenler ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni ise her nesnenin arkasında başka bir şeklin oluşmasıdır.

Mozaik Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mozaik yapılacak alanın sert olmasına dikkat edilir. Bu iş için en uygun semin olarak mdf tahtalar önerilmektedir. Daha sonrasında mozaik taşlarının bir tarafının düz, diğer tarafının ise pütürlü kesilmiş olması, yapıştırmanın sağlam olmasını sağlar. Ayrıca taşlar arasında aynı oranda boşluk bırakılmasına özen göstermek de, resmin bütünlüğü açısından önemlidir. Çalışma alanının renk tonunu dikkate almak, mozaik taşı renginin doğru ayarlanmasını sağlayacaktır.

Mozaik parçalarının illa ki o bildiğimiz taşlardan olması gerekmiyor. Seramikten, camdan, ahşaptan ve hatta metalden oluşan irili ufaklı parçalardan da mozaik yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize ve nasıl bir resim yapacağınıza kalmış. Saydığımız bu malzemelerin yanında kumaş ve kağıt gibi malzemeleri kullanarak da mozaik yapabilirsiniz.

Elbette bunlar taş veya seramik kadar dayanıklı olmayacaktır. Bu doğrultuda mozaik sanatını kullanılan malzemelere göre sınıflandırdığımız gibi, konularına göre de kategorize edebiliriz. Mozaik sanatında doğa, mitolojik canlılar veya figürler, geometrik şekiller ve aklınıza gelebilecek her türlü şekli resmedebilirsiniz.

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
Çocuklar için 8 Eğlenceli El Sanatları!

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İnce Zeka ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

HABER | SON DAKİKA HABER | Burç Yorumları | Teknoloji Haberleri | Gündem Haberleri | Muğla Haberleri | Köyceğiz Haber | Fethiye Haber | Muğla Gazetesi
Follow Us