1. Haberler
  2. Bebek
  3. 5 Aylık Bebek Gelişimi

5 Aylık Bebek Gelişimi

Tüp bebek
5 Aylık Bebek Gelişimi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

5 Aylık Bebek Gelişimi

Seni ve biberonunu gördüğünde mutlu olacağı aya hoş geldin. Yavaş yavaş duygularını bile belli etmeye bu ay başlayacak bebeğin. İletişimin güçlü, cıvıldamaların evini ısıttığı aylar başlıyor. İşte 5 aylık bebek ve gelişimi!

5 Aylık Bebeğin Görme Yetisi

Hala parlak renkler favorisi olsa da artık birçok rengi ayırt ediyor. Buna birbirine yakın tonlarda dahil. Ayrıca gözüyle nesneleri takip edebilme yeteneği de geliştirdiği için büyük cisimlerin yanında küçük cisimler de dikkatini çeker. Henüz elleriyle küçük cisimleri yeterince kavrayamasa bile deneyeceğine emin olabilirsin. O yüzden de dikkatli olmalısın.

Bu ay büyük bir topu görebileceği yerde aşağı yukarı zıplatırsan zamanla topu takip ettiğini gözlemleyebilirsin. Ya da duvara doğru yuvarlayıp geri de döndürerek aynı gözlemi yapabilirsin.

5 Aylık Bebeğin İşitme Yetisi

Artık seslerin geldiği yönü biliyor ve fark ediyor. Her yeni seste o sesin geldiği yere dönecektir. Test etmek için bakmadığı bir yönde sesli bir oyuncak ya da anahtar sallayarak bu özelliğini de deneyebilir henüz tepki vermiyorsa bu hareketi sık sık tekrarlayarak bu özelliğini destekleyebilirsin.

5. Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir?

Eğer aklında 5 aylık bebek neler yapar sorusu varsa, cevabını aşağıdaki maddelerde sıralıyoruz.

  • Müjde! Artık seni resmen tanıyor. Hatta sesini duyduğunda hem beslenme vaktinin geldiğini anlıyor hem de eğer ağlıyorsa sesini duymak onu susturabiliyor.
  • Bu ay neşeli çığlıklar atma ayı.
  • Bir yerden bir yere yuvarlanabilir.
  • Dik oturtulduğunda başını düz tutabilir.
  • Yüz üstü ya da karnının üzerinde yatarken kollarından destek alarak göğsünü yerden kaldırabilir.
  • Küçücük nesnelere dikkat edebilir.
  • İnsan seslerine tepki verebilir veya sesin olduğu yere dönebilir.
  • Parmaklarının ucuna değdirilen çıngırağı kapabilir.
  • Dikkat çekmek için gürültülü sesler çıkarabilir.
  • Adını söylediğinde anlayabilir.
  • Seni, babasını ve çok sık gördüğü aile üyelerini yabancılardan ayırabilir.
  • Ayakları ve ayak parmakları dikkatini çeker. Özellikle sırt üstü yatarken onları tutmaktan hoşlanır.
  • Dikkatler üzerinde değilken dikkat çekmek için ya da elinde olan bir şey alındığında ağlayabilir.
  • Sakince konuşulduğunda ağlamaktan vazgeçebilir.
  • Elindeki nesneyi sırf çıkardığı ses hoşuna gidiyor diye yere bırakabilir ve sonucu kıkırdamalar ile taçlandırabilir.

Not: Bazı bebekler bu gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebilir. Konu ile ilgili endişen varsa mutlaka doktoruna danışmalısın. Ayrıca prematüre bebekler bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere göre daha geç ulaşırlar.

Hatırlatma: Diş Buğdayı Hazırlıkları!

Eğer bebeğin ilk dişini çıkarıyorsa, sen de diş buğdayı kutlaması geleneğini uygulayabilirsin! Bu geleneğin amacı, bebeğin buğday gibi düzgün ve güçlü dişlere sahip olması.5. aydan itibaren bu kutlamaya hazırlıklı ol. Çünkü bebekler 6 ve 7. aylarında ilk dişlerini çıkartabiliyor.

Bu dönemi ve bebeğinin dişli hayatının başlangıcını daha keyifli bir hale dönüştürmek istersen birçok anne gibi sen de bir kutlama organize edebilirsin.

“Diş buğdayı kutlamasını bir çocuk parti mekanında yapmak istiyorum ve tüm sevdiklerimi, etrafımızdaki çocukları davet etmek istiyorum” diyorsan mekan araştırmalarına başlamalısın.

5. Aylık Bebeğin Gelişimi için Neler Yapılır?

Bebeğinin bu dönemdeki gelişimi için onunla sürekli oyunlar oyna, konuş ve mümkün olduğunca kitap oku. Aşağıda 5 aylık bebek zeka gelişimi için yapmayı deneyebileceğin birkaç öneri sıraladık:

  • Eline bir oyuncak verip sonra diğer eline verebilirsin. Bir elinden diğerine geçişi birkaç kez gösterirsen zamanla onun da bu hareketi kendi kendine yaptığını görebilirsin.
  • Kollarının altından tutarak ayakta durdurabilirsin. Bu hareketi yaparken başta gergin tuttuğu bacaklarını zamanla gevşetmeyi öğrenecek.
  • Onunla oyun halısı üzerindeyken bazı oyuncakları biraz uzağa koyarak ona ulaşmasını sağlayabilirsin.
  • Ona her gün aynı bile olsa kitap okumaya başlamalısın.
  • Gezmeye çıktığınızda etrafı ona anlatmalısın.

Bebeğin Diş Çıkarması

Diş çıkarma ortalama 7. ayda görülür. Ancak, bu durum 5 aylık bebek diş çıkarır mı diye sorduğunda, cevabın hayır olacağı anlamına gelmez. Daha önceden de anlattığımız gibi 3. ya da 4. ayda da bebeğin diş çıkarabilir. çıkabilir. Eğer bebeğinde aşağıdaki semptomlara rastlıyorsan, miniğin diş çıkarma sıkıntısı yaşıyor demektir.

  • Ağzın sulanması ve sulanmanın neden olduğu yüz döküntüsü.
  • Kaşınan diş etlerini rahatlatmak için elindeki eşyaları ısırmaya çalışmak.
  • Gecenin bir yarısında ağlama krizleri veya huzursuzluk.
  • Emmeyi veya biberonu reddetmek.
  • Düşük ateş veya ishal.
  • Kulağa asılmak veya ağrıyan yanağı ovmaya çalışmak.
  • Haftalarca süren ağız sulanması.

Bebeğinin diş çıkarmasına dair ayrıntılı bilgi için, 8 Soruda Bebeklerde Diş Çıkarma Hakkında Merak Ettiğin Her Şey! adlı yazımızı okuyabilirsin.

5 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olur?

5 aylık bebeğine hala anne sütü verebilecek durumdaysan ve doktorun aksini belirtmediği sürece anne sütü ile beslemeye devam etmelisin.

Bebeğini mama ile besliyorsan 4. ayı doldurduğu için muhallebi ve yoğurt gibi besinlerle ek gıda takviyesi yapabilirsin. Bebek yoğurdu yapımı hakkında merak ettiklerini  yazımızda bulabilirsin. Bebeğine ek gıdayı yavaş yavaş alıştırmak için, aşağıdaki 8 adımı uygulayabilirsin. İşte 5 aylık bebek ek gıdaya geçiş süreci ile ilgili öneriler:

1- Zamanlama:

Eğer hala emzirmeye devam ediyorsan, denemeni sütünün en düşük olduğu saatlerde yapmalısın.

2- Dolu Bir Mide İle Açılış Yapma:

Ek gıdayı ilk kez tadacağı zaman bebeğinin tamamen tok olmamasına dikkat etmelisin. Bunun yanında emziriyorsan az miktarda emzirmeli ya da mama veriyorsan biraz mamasından vererek iştahını da köreltmeden azıcık doyurmalısın. Kısaca yeni bir tanışmaya dayanamayacağı kadar aç olmasına izin verme. Böylece yeterince doymadığı için arkadan gelen gıdayı reddetmeye şansı ve gücü olmayacaktır.

3- Zaman Yaratma:

Öyle 5 dakika içinde yeni bir gıda ile tanışacak ve mutlu olacak sanıyorsan hayal dünyasından çıkmalısın. Yeni gıda ile bebeğini buluşturmak için zaman yaratmalısın. Rahat rahat acelesiz beslemelisin miniğini…

4- Ortamı Hazırlama:

Bunun için ilk şart mama sandalyesi! İnan bana kucağında ya da yastıklarla koltuğa desteklediğin bebeğin her kıpırdanışında ya da yana devrilişinde her ikinizin de tahammülü azalacak. O nedenle ilk tartışmanızı yapmadan önce mama sandalyesi satın almalısın. Hatta birkaç gün önceden oturtma denemeleri yapmalısın. İçinde kayıyor mu, düşüyor mu incelemelisin.

Eğer bu tarz rahatsızlıklar varsa mama sandalyesinde bebeğini nasıl destekleyeceğini öğrenmek için zaman kazanmış olursun. Havlu, yastık ve battaniyeyi deneyebilirsin. Ayrıca ortamı hazırlarken araç gereçleri de hazırlamalısın.

Mesela mama vermeye uygun bir kaşık edinmelisin. Küçük bir oyuğu olan bir kaşık işini görecektir. Tabii bol tükürmeli seanslarda başlayacağı için mama önlüğünü de hazır etmende fayda var. Aksi halde bol bol üzerini değiştirirsin. Önlük seçerken kolay temizlenebilir ya da silinebilir ve çıkarılabilir olmasına dikkat etmelisin.

5- Mutlu Anı Yakalama:

İlk izlenim çok önemlidir. İlk beslenme için sabah ya da akşam saatini seçtin fakat bebeğin biraz huysuz, huzursuz ve mutsuz mu? Hemen ertele! Yeni girişim için doğru anı kollamaya devam et…

6- Keşfetmesine İzin Ver:

Madem ki bu onun ilk ek gıdası o halde kendi tanışmasına izin ver. Boş ver şimdi üstünün başının pislenecek olmasını. Az sonra yiyeceği yemeğin bir parçasını elleri ile test edebilmesi için mama sandalyesinin önündeki alana koy ve neler yaptığını gözle. Bırak ağzına götürsün ya da elleri ile kurcalasın. Tüm bunları kendi yaptıktan sonra tattığı gıda o kadar da yabancı gelmeyecektir.

7- Geleceğe Hazırla:

İlk gıda gerçek bir öğün olmayacağı için bebeğinin dudakları arasına minik bir parça koyarak tepkisini ölçebilirsin. Eğer ilk lokmayı beğenirse bir sonrakini daha keyifle tadabilir. Tabii bazen ilk girişimler tükürme, püskürme gibi tepkilerle sonuçlanabilir. O zamanda yapacağın şey bebeğinin gerçekten bu gıdayı reddedip reddetmediğini iyice öğrenmek olacak. Bir iki denemeden sonra hala ek gıdayı reddediyorsa bebeğin ek gıda için henüz hazır olmayabilir.

8- İlk Deneyimi Sonlandırma Zamanı:

Bebeğin ilgisini kaybettiğinde, sürekli kafasını çevirdiğinde ya da ağzını sımsıkı kapattığında daha fazla zorlamanın anlamı yok. Doymuştur artık. Doymadığını düşünüyorsan gıdanın bozuk olup olmayacağını kontrol edebilirsin.

5 aylık bebek beslenmesi hakkında aklına gelen tüm sorular ve daha ayrıntılı bilgi için 0-6 Aylık Bebek Beslenmesi sayfamızı inceleyebilirsin.

5 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

Bu dönemde bebekler günde ortalama 14,5 saat uyurlar. Ancak, 5. ay bebek uyku düzeninin nasıl şekilleneceği bebeğine göre değişebilir. Bazı bebeklerin gündüz uykusu 1-1,5 saatlik ya da 1-2 saatlik 1 ya da 2 kez öğlen uykusuna dalarken, bazı bebekler 20’şer dakikadan 5-6 uyku yapabilir. Unutma her bebek farklıdır ve önemli olan uykunun kalitesidir.

Bebeğinin Düzenli Öğle Uykusu için Uygun Ortamı Sağlama

  • Oda sıcaklığı ne soğuk ne de çok sıcak olmalı, bebeğinin üzerinin yeterince örtülü olduğuna dikkat etmelisin.
  • Kucakta, koltukta ya da evin her hangi bir yerinde uyutmak yerine ona rahat bir ortam sağlayan yatağında –odasında- uyutmalısın.
  • Bebeğini yatağına koyduktan sonra sırtını bir süre sıvazlayarak ona varlığını hissettirmelisin. Böyle bir davranışta bulunmak, 5 aylık bebek psikolojisi açısından olumludur. Böylelikle bebeğin güven eksikliği yaşamamış olur.
  • Aç karnına, tuvaletini yapmasına yakın ya da çok gürültülü bir ortamda kaliteli bir uyku uyumasına imkan yoktur. Uyuturken bunlara mutlaka dikkat etmelisin.
  • Öyle uykuları arasındaki mesafeyi de uzun tutmalısın.

Aşı Takvimi

Bu ay bebeğinin aşı takvimi boş. Diğer aylara dair bilgi edimek için, Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? yazımıza bakmanı öneririz.

Kaynak : Bebek Bakıcım

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
5 Aylık Bebek Gelişimi
Yorum Yap
Giriş Yap

İnce Zeka ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Köyceğiz Haber | Köyceğiz Haber | HABER YAZILIMI | HABER | SON DAKİKA HABER | Burç Yorumları | Teknoloji Haberleri | Gündem Haberleri | Muğla Haberleri | Köyceğiz Haber | Fethiye Haber | Muğla Gazetesi
Follow Us